29. 05. 2012. Beograd

Pravni vodič za medijske profesionalce - „U pravu si! za novinare“

Pravni vodič za medijske profesionalce  - „U pravu si! za novinare“

Koje informacije državni organ mora da saopšti novinaru i kako novinar treba da ih traži? Koje fotografije i snimke mediji smeju da koriste, a koje ne? Da li novinar mora da da intervju na autorizaciju i šta sagovornik sme da izmeni?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja nalaze se u pravnom vodiču za medijske profesionalce „U pravu si! za novinare“, objavljenom na sajtu www.upravusi.rs.

Prvo poglavlje vodiča posvećeno je procesu prikupljanja informacija i obuhvata teme „Intervju“, „Dokumentarni izvori“, „Izveštavanje sa lica mesta“, „Fotografije, audio i video snimci“, „Tajne i poverljive informacije" i "Novinar u sukobu interesa“. U narednim poglavljima biće obrađena sva pitanja od značaja za objavljivanje informacija, kao i radna, sindikalna i profesionalna prava novinara.
Vodič „U pravu si! za novinare“ zajednički pripremaju Udruženje „U pravu si!“ iz Beograda i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). Projekat se realizuje u okviru programa podrške medijima Američke agencije za razvoj (USAID), u saradnji sa IREX Serbia.