Vesti

10. 06. 2014. Beograd

Izvor: Beta, Fonet, RTV

Sloboda izražavanja ključna za članstvo u EU

Sloboda izražavanja ključna za članstvo u EU

Hapšenje građana zbog izražavanja na društvenim mrežama neprihvatljivo je i država treba da zaštiti slobodu govora i osudi svaki vid cenzure, ocenjeno je danas u debati o cenzuri u Srbiji u Domu omladine u Beogradu.

Predstavnica Kancelarije OEBS-a u Beču Deniz Jaziđi izjavila je da je uloga vlade da osudu cenzuru i istraži takve slučajeve.

"Hapšenje pojedinaca zbog izražavanja na mrežama ili van njih je neprihvatljivo. To ima zastrašujući efekat na slobodu govora, kao što smo videli ono može biti i obično dovodi do autocenzure", rekla je Jaziđi u Beogradu.

Prema njenim rečima, svih 57 zemalja članica OEBS-a je prihvatilo uslove te organizacije, te ima obavezu da garantuje slobodu medija.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport kazao je da će Evropska unija uvek stati na stranu slobode izražavanja, jer je to temelj i jedan od ključnih uslova za ulazak u EU.

"Nije cilj da uperimo prst u jednog krivca - organizovane grupe ili državne organe, već da se svi zajedno borimo za slobodu izražavanja, i Vlada Srbije i mediji i blogeri", rekao je Devenport.

On je dodao da je svaki pokušaj da se ograniči šta neko postavlja na društvenim mrežama, u nekom smislu ravno pokušaju da se ograniči njegovo pravo na slobodno izražavanje.

"U Srbiji se danas govori o tri važna fenomena koja utiču na slobodu medija: autocenzura, obaranje sajtova i zastrašivanje pojedinaca", naveo je šef Delegacije EU u Srbiji.

Ambasador SAD U Srbiji Majkl Kirbi je ohrabrio blogere i ljude na društvenim mrežama da kažu šta misle, da budu ponosni i da se ponašaju odgovorno.

Dok je govorio, iz publike se čulo "Oslobodite Asanža, Snoudena", na šta je on rekao: "Nadam se da će vaš glas trajati još dugo".

"Nekad je teško reći stvari koje nisu popularne, ali je to povremeno neophodno", ocenio je Kirbi.

Deniz Jaziđi iz bečke kancelarije OEBS-a poručila je da je obaveza svake vlade da garantuje slobodu medija ali da su nažalost danas onlajn mediji suočeni sa istim opasnostima kao i tradicionalni, a da o tome govore i hapšenja pojedinaca koji su o posledicama poplava iznosili svoja viđenja na društvenim mrežama.

Ona je rekla i da u Srbiji postoji trend cenzure na internetu te da je o tome stalna predstavnica za slobodu medija OEBS-a Dunja Mijatović krajem maja i govorila.

"Ovaj trend blokiranja sajtova i skidanja tekstova nije nova pojava, to se desilo i 13. decembra prošle godine nakon čega je Mijatović i izrazila zabrinutost", rekla je ona i podvukla da je obaveza vlade da zaštiti slobodu govora of lajn i on lajn medija kao i da istraži i osudi činove cenzure.

Kako je navela Mijatović je i u nedavnom razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem dobila garanciju da će vlada Srbije raditi na tim problemima.

Srbija se obavezala da poštuje standarde OEBS

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da predstavnici izvršne vlasti ne mogu zaobići činjenicu da se Srbija obavezala da poštuje standarde OEBS-a, uključujući i one u oblasti medija.

Janković je podsetio da je Srbija članica OEBS-a i da će iduće godine predsedavati toj organizaciji.

"Nadam se da ćemo izaći slobododni iz svega ovog i da će se vlada konstruktivnije odnositi prema građanima", rekao je Janković novinarima u Domu omladine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić optužio je zamenicu šefa misije OEBS-a u Srbiji Polu Tide da vrši pritisak na medije da vode kampanju protiv njega.

Janković je dodao da će OEBS znati kako da odgovori na te optužbe.