Vesti

17. 06. 2005.

Izvor: Glas javnosti

Demonstracija sile

- SPO: Finansijska policija ne sme biti ni cenzor ni vlasnik srpskih medija, to je za osudu - UNS: Zaplena opreme dnevnom listu Kurir predstavlja ograničenje slobode medija

Otimačinu imovine Kurira, koja je pre dva dana sprovedena po nalogu ministra finansija Mlađana Dinkića, osudili su, juče, mnogi - od predstavnika vladajuće koalicija do oba udruženja novinara Srbije. Svi su gotovo složni u jednom, a to je da je reč o bahatosti vlasti. Međutim, Dinkić, odnosno njegova produžena ruka Poreska uprava, ne znaju za granice, već su nastavili da terorišu dnevne listove Glas i Kurir. Ovoga puta podnoseći krivične prijave.

Direktor Direkcije za informisanje Saveta ministara Srbije i Crne Gore Slobodan Orlić oštro je kritikovao Poresku upravu Ministarstva finansija Srbije zbog zaplene dela opreme dnevnog lista Kurir, odnosno prinudne naplate poreza.

Orlić je naveo u pisanoj izjavi Beti da Kuriru nije dato ni uobičajenih nekoliko dana da izvrši poreske obaveze, te da to pokazuje "bahatost vlasti i odsustvo političke volje da se nezadovoljstvo kritičkim osvrtima medija na dnevnopolitičke događaje i ličnosti rešava na demokratski način".

- Svaki pojedinac i institucija ima mogućnost da svoj ugled i integritet štiti bilo demantijem, bilo tužbom sudu, što sam i sam učinio kada je reč o Kuriru, čija sam, po mom mišljenju, često neopravdana meta - rekao je Orlić. On je ocenio i da je postupak prema Kuriru u eri društvenih reformi i približavanja Evropi loša poruka o karakteru vlasti u Srbiji, koja pokazuje da je "svest o medijima, kao kontroli politike i političara, još uvek daleko od toga da postane realnost".

Pored visokog funkcionera SDP (stranke vladajuće koalicije) i SPO je kritikovao "pokušaje ministra Dinkića" da zatvori Kurir.

- Finansijska policija ne sme biti ni cenzor ni vlasnik srpskih medija i, ako su tačne tvrdnje uredništva dnevnog lista Kurir da ministar finansija Mlađan Dinkić preti da će taj list biti ugašen nametnutim dažbinama, onda je to za svaku osudu - navodi se u saopštenju Srpsko pokreta obnove.

Oni su istakli da novinarstvo u Srbiji mora biti slobodno, a da Vlada Srbije i parlament ne smeju da dozvole da se ponovi represija iz vremena Slobodana Miloševića.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je nezadovoljstvo "zbog razmera provera poslovanja u listovima Glas javnosti i Kurir i pozvalo ministra finansija Mlađana Dinkića da odgovori na pismo koje mu je NUNS poslao povodom sto dana boravka finansijske inspekcije u ovim medijima, prenosi Tanjug. NUNS podseća da je u pismu Dinkiću, poslatom 20. maja, navelo da "smatra da je veoma teško ne posumnjati u postojanje drugih, osim profesionalnih motiva, kada se proces kontrole oduži na skoro tri meseca i dovede do plenidbe sredstava za rad". Ovo novinarsko udruženje u saopštenju navodi da nema nameru da tumači proceduru koja je dovela do plenidbe stvari Kurira, ali apeluje na ministra Dinkića da lično proveri regularnost procedure.

- U suprotnom, u javnosti će ostati utisak da je na rad Poreske uprave izvršen pritisak zbog napisa koje su o državnim funkcionerima iz stranke G17 plus u poslednje vreme objavljivali ovi mediji - istaknuto je u saopštenju. NUNS podseća da je u više navrata kritikovao i Kurir zbog načina na koji obrađuje pojedine teme i da Sud časti NUNS-a, upravo po inicijativi G17 plus, vodi proceduru ocene profesionalnosti i etičnosti napisa Kurira o funkcionerima ove stranke.

Udruženje novinara Srbije kaže u pismu ministru finansija da zaplena opreme Kurira predstavlja ograničavanje slobode medija. Oni su podsetili na plenidbu opreme Nedeljnom telegrafu i Glasu javnosti od pre šest godina ali i na obećanje demokratskih vlasti da vrati novac medijima koji su drakonski kažnjavani, posebno Radisavu Rodića čija je oprema bila ogromne vrednosti.

UNS se Dinkiću obratio molbom da novinarima vrate opremu, a novac neophodan budžetu naplate na drugi način.

- U protivnom, ostaćemo u uverenju da to što rade organi koji su u vašoj nadležnosti predstavlja demonstraciju sile izazvane nezadovoljstvom zbog tekstova koje o vama, ili vama bliskim ljudima, objavljuju Kurir i Glas javnosti - zaključuje se u pismu.

E. G. J.