Vesti

17. 06. 2005.

Izvor: Kurir

TIRANSKI!

Dinkić nastavlja lični prljavi rat protiv Kurira. Opozicija, ali i stranke iz vlasti osudili nasilje G17 nad medijima

BEOGRAD - Besramnom zloupotrebom funkcije ministar finansija Mlađan Dinkić i njegovi "kerberi" iz poreske policije nastavili su i juče da terorišu Kurir! Po izričitoj Dinkićevoj naredbi, poreznici pokušavaju da finansijski potpuno unište naš list. Kako saznajemo, Dinkić je juče u prostorijama svog ministarstva urlao na ljude iz Poreske uprave zato što još uvek nisu uspeli da zatvore Kurir (!?!). - Dinkić već dva dana priča okolo kako je doakao Kuriru i kako će vas zatvoriti. To se nije ostvarilo i zbog toga je grmeo na odgovorne u Poreskoj upravi, koja je dobila zadatak da uništi Kurir - kaže naš izvor iz vrha vlasti.

Za 130 dana - 254 inspektora!

Podsetimo, u proteklih 130 dana kroz Kurir i Glas javnosti prošla su 254 razna inspektora, od finansijskih i poreskih, pa sve do poljoprivrednih?! Početkom ove nedelje poreska inspekcija utvrdila je da Kurir, na ime poreza za prošlu godinu, duguje još 6,2 miliona dinara. Uprkos obećanju poslovodstva Kurira da će do kraja ove nedelje izmiriti dug, poreznici su izričito zahtevali da pare budu isplaćene "sad i odmah".

Uobičajeni rok u ovakvim situacijama je osam dana, ali to Dinkićeve jurišnike nije interesovalo i zato su u sredu zaplenjeni kompjuteri, tehnička oprema i radni stolovi iz Kurira! Ovakav potez Dinkića i njegovih ljudi naišao je juče na oštru osudu predstavnika gotovo svih političkih partija i novinarskih udruženja. Direktor Direkcije za informisanje Saveta ministara SCG Slobodan Orlić kritikovao je nameru dela vlasti da ugasi Kurir.

- Zaplena imovine Kurira, kojem nije dato uobičajenih nekoliko dana da izvrši svoje poreske obaveze, pokazuje bahatost vlasti i odsustvo političke volje da se nezadovoljstvo kritičkim osvrtima medija rešava na demokratski način - naglasio je Orlić, i pozvao kolege iz vlasti da se prizovu pameti:

- Svako ima mogućnost da ugled i integritet štiti demantijem ili tužbom sudu, što sam i ja učinio kada je reč o Kuriru. Postupak prema ovim novinama loša je poruka o karakteru vlasti u Srbiji i pokazuje da je svest o medijima, kao kontroli politike i političara, još uvek daleko od toga da postane realnost - ocenjuje Orlić.

Potpredsednik SPO-a Vlajko Senić partnerima iz vlasti preporučuje malo više opreza u ophođenju sa medijima.

- Kurir je ubedljivo najčitaniji dnevni list i pod njegovim udarom nalazili su se svi ravnopravno. Ne može se finansijska disciplina, koja ionako nije na nekom nivou u Srbiji, trenirati na jednim dnevnim novinama. I to samo zato što vam se ne dopada kako pišu o vama. Gašenjem medija ne može se u Evropu - kaže Senić. Lider SRS-a Tomislav Nikolić kaže da Dinkić iz privatnih razloga već mesecima sprovodi torturu nad Kurirom.

- Potpuno vas podržavam! Dinkić je najobičniji kriminalac i mafijaš, a ništa bolja nije ni zločinačka organizacija koju predvode on i Labus! Malo im je što otimaju u NBS-u, Ministarstvu finansija, Vojsci, pa bi hteli da zavode red i u medijima! Šifrovane razbojnike ne zanima to što će tako upropastiti Studiju o izvodljivosti! Ne očekujem reakciju Koštunice, jer je ćutke otpratio onolike ljude u Hag, a ćutke je niz vodu pustio i Drakulića - ubeđen je Nikolić. Predsednik GO SPS-a Ivica Dačić ističe da su socijalisti apsolutno protiv svih pritisaka na medije.

- Kukali ste na nas, a vidite šta vam se sada dešava! Prirodno bi bilo da se oglasi premijer, jer obračun sa medijima, kao posledica revanšizma Dinkića, ruši imidž Vlade. G17 mora da nauči da stoički trpi kritike - poručuje Dačić.

Batić: Dinkića u zatvor!

Lider DHŠ-a Vladan Batić nimalo biranim rečima osudio je pokušaj gašenja Kurira od strane silnika iz G17 Plus.

- Novi komunisti, poput Dinkića, ne trpe kritiku, pa zloupotrebljavaju državnu funkciju da bi se svetili medijima koji postavljaju prava i za njih bolna pitanja. Oni misli da će haračem i terorom ukrotiti nepoćudne Kurir i Glas javnosti. Samo, neće ni Dinkićeva goreti još dugo. On će zauvek ostati zapamćen kao lopov i lažov! Očuvanje na vlasti za njega i bivšeg partijskog sekretara Pravnog fakulteta Labusa znači očuvanje na slobodi! - oštar je Batić.

Konačno, predsednik IO DS-a Marko Đurišić ukazuje na neverovatnu ažurnost Poreske uprave kada je u pitanju naplata poreza vlasniku Kurira.

- Da je država tako ažurna i kada su građani u pitanju, ova zemlja bi se zvala drugačije, a ne Srbija. Danas se kola lome na Kuriru, sutra će neko drugi biti na tapetu, što samo pokazuje da vlast doživljava medije kao krpu koja se može gaziti kako se kome prohte - kaže Đurišić.

Interesantno je da niko od funkcionera DŠ-a juče nije želeo da komentariše način na koji vlast pokušava da uguši Kurir.

(S. M. S.)