Vesti

17. 06. 2005.

Izvor: Kurir

SVE PARALAŽE PORESKE UPRAVE

Poreska uprava Ministarstva finansija saopštila je juče da su, zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo izbegavanja plaćanja poreza, podnete dve krivične prijave protiv odgovornih lica u Kuriru i Glasu javnosti i drugim preduzećima čiji je vlasnik Radisav Rodić. U saopštenju se navodi da su ovlašćena lica u preduzećima NIP "Glas-Beograd", NIP "Kurir-info" i "Ronako" iz Opova, čiji je vlasnik Rodić, "sistematski duže vreme odbijala da inspektorima dostave potrebnu dokumentaciju".

"Vlasnik ovih firmi Radisav Rodić izjavio je da ne poseduje finansijsku dokumentaciju, ali je tu dokumentaciju Poreska policija pronašla upravo u njegovom poslovnom prostoru. Poreska kontrola je dugo trajala, jer je namerno otezano sa dostavljanjem svakog dokumenta", stoji u saopštenju Poreske uprave. Povodom ovog saopštenja Poreske uprave, juče su se oglasili Radisav Rodić i poslovodstvo Kurira i Glasa. Oni su odgovorili na sve optužbe i tvrdnje poreznika:

1. Neistinito je da bilo ko odbija da inspektorima dostavi potrebnu dokumentaciju, već je istina da su u stručnim službama dnevno u proseku prisutne četiri ekipe sa 10 do 12 inspektora ili policajaca. Svi inspektori traže sve i odmah, a to je nemoguće.

2. Inspektori traže dokumentaciju iz perioda od 1990. do 1999. godine, a namerno previđaju činjenicu da je 2000. godine ta ista uprava za vreme Miloševića, bez našeg znanja, obila magacine u kojima se nalazila arhiva, zaplenila dokumentaciju i odnela je u nama nepoznatom pravcu! Ta dokumentacija nam do danas nije vraćena. Odneto je oko 40 velikih torbi, u proseku sa 16 do 18 registratora. To je oko 600 registratora. Podsećamo javnost da je to bila odmazda u vreme terora JUL-a zbog štampanja biltena DOS-a "Promene". Uzgred, pitamo da li je zakonodavac predvideo da Poreska uprava ima pravo da nam traži dokumentaciju stariju od 10 i 15 godina?

3. Mračna je neistina Poreske uprave da su poreski inspektori tražili od Radisava Rodića nekakvu finansijsku dokumentaciju i da im Rodić nije dostavio zato što je ne poseduje, te da su je oni pronašli u prostorijama firme. To je notorna laž! Istina je da su poreski policajci samovoljno ušli u računovodstvo i oduzeli dokumentaciju bez znanja i uvida bilo kog ovlašćenog lica.

4. Javno pitamo Vladu Srbije, premijera i sve stranačke prvake Srbije, dokle će tolerisati ovakvu represiju?

(E. K.)