Vesti

17. 06. 2005.

Izvor: Beta

Nacrt zakona o slobodnom pristupu informacijama

PODGORICA - Crnogorsko Ministarstvo kulture i medija dostavilo je danas vladi Nacrt zakona o slobodnom pristupu informacijama, koji bi mogao biti razmatran na nekoj od prvih narednih sednica.

Sekretar Ministarstva Tomo Miljić je agenciji Beta rekao da je to konačna verzija teksta zakona o slobodnom pristupu informacijama i da je u njoj uvažena većina sugestija eksperata OEBS i Saveta Evrope.

To je treći nacrt zakona jer su OEBS i Savet Evrope (SE) bili nezadovoljni prethodnim verzijama.

Miljić je rekao da su utvrđeni nosioci informacija, navodeći da su to domaća fizička i pravna lica, strana pravna lica, kao i da se ne traži navođenje posebnog interesa za traženje informacije.

Eksperti SE i OEBS smatrali su da treba precizirati član zakona u kome je bilo nejasno da li građanin koji traži informaciju u državnom posedu treba da to obrazloži posebnim razlozima.

Komentarišući primedbu da treba napraviti jasnu razliku između o privatnog i ličnog interesa javnih službenika, Miljić je rekao da je to rešeno Zakonom o konfliktu interesa.

OEBS i SE su tražili precizinije izmene člana koji ne dozvoljava objavljivanje informacija u vezi navodno privatnih interesa javnih službenika (zarade, pozicije, odgvoornosti), navodeći da ta vrsta podataka ne može biti privatna i da njihovo objavljivanje utiče na transparentnost i odgovornost vlade.

Miljić je rekao da zakonom nije predviđena posebna zaštita takozvanog "insajdera", odnosno državanog službenika spremnog da govori o nezakonitim poslovima svoje službe, a što je bila sugestija OEBS.

Šef kancelarije OEBS Paraskeva Badesku ranije je zatražila od vlasti u Podgorici da što pre usvoje zakon o slobodnom pristupu informacijama.