Vesti

30. 06. 2005.

Izvor: Danas

Više priča iz života

Među mogućim oblicima saradnje su razmena materijala elektronskih medija ili omogućavanje novinarima da se služe "logistikom" neke od kuća - rekao je juče Rade Veljanovski, profesor novinarstva u Beogradu sumirajući rezultate "Dijaloga medija Beograd-Priština". Taj skup je održan juče u beogradskom hotelu Park u okviru "Civilnog dijaloga" koji organizuju Centar za regionalizam iz Novog Sada, društvo "Majka Tereza" iz Prištine i Misija OEBS na Kosovu.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov i Zef Šalja iz društva "Majka Tereza" ukazali su na potrebu da javnost u Srbiji bude bolje informisana o događajima na Kosovu i obratno. Popov je naveo da je desetak novinara sa Kosova izrazilo želju da učestvuju u razgovorima sa kolegama iz Srbije, koji se prvi put održavaju u Beogradu, ali da nisu došli jer poseduju samo Unmikove isprave.
Jeta Džara, direktorka Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo je prateći kosovske medije na albanskom konstatovala da nedostaju tekstovi i teme iz Srbije, te da mediji "znaju ko im je publika i njima se obraćaju".
- U pisanju nisam naišla na uvredljivi termin za Srbe "škije", možda i stoga što su uvedene kazne za takav rečnik - rekla je Džara.
Na skup su došli novinari i urednici Radiotelevizije Kosova i nekoliko kosovskih dnevnika koji izlaze na albanskom i turskom jeziku, a pored predstavnika beogradskih medija, tu su i predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić.

N. B.