Vesti

30. 06. 2005.

Izvor: Politika

Objektivno informisanje

U izveštavanju medija neophodan je povratak sa oblikovanja javnog mnjenja u korist određene politike na objektivno informisanje, rečeno je juče na skupu pod nazivom "Dijalog medija Beograd-Priština". Organizator skupa, na kojem je bilo 10 novinara iz Prištine, bila je inicijativa nevladinih organizacija ""Civilni dijalog", čiji su osnivači Centar za regionalizam iz Novog Sada i Društvo "Majka Tereza"iz Prištine.

Prema rečima kopredsednika Civilnog dijaloga" Živorada Kovačevića, cilj te inicijative je uspostavljanje dijaloga koji bi trebalo da rezultitira saradnjom i "povezivanjem civilnog društva Kosova i Srbije". U dijalogu kosovskih i beogradskih novinara je zaključeno da je i u srpskim i kosovskim medijima neophodno više analitičnosti u izveštavanjua s tih prostora,  ko i da još postoji doza predpostavljenog neprijateljstva sa obe strane i stereotipi iz prošlosti. Predavač na Fakultetu političkih nauka Rade Veljanovski, koji je analizirao pisanje pet dnevnih listova o Kosovu u maju ove godine, istako je da u izveštavanju preovlađuju kratke forme, bez većeg istraživačkog postupka.

Dominatna tema bilo je traženje komporomisnih rešenja za status Kosova, koja se najčešće svodila na navođenje izjava zvaničnika, a zatim i stavovi SAD na istu temu, naveo je Veljanovski. Sledeće dominatne teme bile su grobnice u kojima su pronađena tela srpaskih građana, napadi na Srbe u enklavama, obnova srpskih crkava i manastira i mogućnost sastanka srpskih i kosovskih zvaničnika. On je istakao da preovlađuju političke teme, a skoro uopšte se ne piše o svakodnevnom životu na Kosovu i u srpskim enklavama, kao i o grobnicama sa ubijenim Albancima u Srbiji.

Tanjug