Vesti

25. 07. 2005.

Izvor: Danas

NATAŠA KANDIĆ: Na pretnje sudu se mora reagovati

Beograd - Dosad niko nije pretio javno sudu da će izvesti pola miliona građana i na to se mora reagovati - rekla je za Danas direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, povodom izjave generalnog sekretara Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića da vlasti imaju rok da do 15. oktobra okončaju postupak protiv nje, te da će u suprotnom radikali izvesti pola miliona ljudi na ulice Beograda. Vučić je to izjavio posle ocene Četvrtog opštinskog tužilaštva u Beogradu da nema dovoljno dokaza za pokretanje krivičnog postupka protiv Nataše Kandić i Verana Matića.

Radikali su podneli tužbu protiv mene i direktora B92, ali su nakon što je tužilaštvo to odbilo pokazali svoju ogorčenost tako što je Aleksandar Vučić javno zapretio sudu izvođenjem pola miliona ljudi. Mislim da se protiv takvih pretnji mora reagovati, zato što je sledeći korak da neko drugi kaže: nećemo dozvoliti neku presudu i izvešćemo sve naše pristalice. To je pretnja sudu i to više nema veze ni sa mnom ni sa poukama, koje je tužilaštva da SRS podnese privatnu tužbu protiv mene. Reč je o iskazivanju direktne pretnje sudu - ukazuje Kandić .
Direktor B92 Veran Matić rekao je za naš list da nije upoznat sa detaljima, ali naveo je da su radikali podneli krivičnu prijavu protiv njega, iako su znali da nije bilo zakonskih osnova da prijava bude prihvaćena. Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je SRS dopisom iz Četvrtog opštinskog tužilaštva upućena na pokretanje privatnih tužbi, što će, u slučaju Nataše Kandić, biti i učinjeno.
Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić podneo je 28. juna krivičnu prijavu za klevetu protiv Nataše Kandić i Verana Matića. Kandić je 15. juna izjavila da je u hrvatskom selu Antin ubijeno oko 50 staraca u novembru i decembru 1991, kada je tamo Nikolić bio kao dobrovoljac. Televizija B92 je objavila deo intervjua sa bivšim šefom Biroa za informisanje Vlade Srbije Vladimirom Bebom Popovićem, u kome tvrdi da ga je o navodnoj Nikolićevoj umešanosti u zločine obavestio nekadašnji šef DB Jovica Stanišić.
Prema Vučićevim rečima, SRS ne može da pokrene privatnu tužbu zbog klevete protiv direktora B92, ali će protiv direktorke Fonda za humanitarno pravo u ponedeljak Tomislav Nikolić podneti tužbu.
- Možete da izmišljate šta hoćete, ali ne možete da izmišljate da je neko ubica, javnost još uvek nije čula koga je to ubio Tomislav Nikolić, a neće ni čuti, jer dok je on boravio u Antinu niko nije bio ubijen - rekao je Vučić.

V. Z. C.