Vesti

26. 07. 2005.

Ribnikar: Bio sam smetnja vladajućoj koaliciji

Razrešeni generalni direktor preduzeća Politika novine i magazini Darko Ribnikar izjavio je danas da nije posebno iznenađen odlukom Upravnog odbora te medijske kuće, jer je zaključio da su on i glavni i odgovorni urednik lista "Politika" Milan Mišić postali smetnja vladajućoj koaliciji.

"U minulom mesecu, kroz ružnu i primitivno orkestriranu kampanju protiv mene, pa i cele porodice Ribnikar, kojoj je prethodilo u više navrata jasno izrazeno nezadovoljstvo vrha vlade i vodeće stranke pisanjem 'Politike', posebno pojedinih komentatora, mogao sam da zaključim da sa Mišićem postajem smetnja vladajućoj koaliciji, koja se priprema za izbore", izjavio je Ribnikar agenciji Beta.

Iako se, kako je naveo, dnevno nije mešao u posao glavnog i odgovornog urednika, jer na to nije imao ni pravo, Ribnikar je rekao da se uporno zalagao da "Politika" sledi stratesksu orijentaciju što nezavisnijeg i objektivnijeg dnevnika, koji se obraća građanskoj, demokratskoj Srbiji, okrenutoj pozitivnim evropskim vrednostima, štiteći nacionalne interese naroda koji u njoj žive.

Napominjući da nije član nijedne stranke, Ribnikar je ukazao i da je "Politiku" prvi put u poslednjih 50 godina "vodio direktor koji nije bio direktan eksponent vladajuće partije, pa ni njen visoko kotirani predstavnik".

"Po povratku u zemlju, posle 15 godina novinarskog izveštavanja za 'Politiku', za direktora su me izabrali plebiscitarno zaposleni iako je DOS bio protiv", rekao je Ribnikar u telefonskoj izjavi Beti sa godišnjeg odmora.

On je naveo i da je upoznao mnoge političare, ali da ni sa jednim nije blizak.

"To praktično znači da u izbornim dramatičnim iskušenjima nijedabn među njima ne može nasigurno da računa na podršku 'Politike' dok sam ja direktor", rekao je on, ne želeći da u ovim okolnostima predviđa sudbinu glavnog i odgovornog urednika Mišića.

Ribnikar je izrazio uverenje da je na funkciji direktora učinio mnogo na povratku ugleda lista i kuće "Politika".

On je rekao i da veruje da će "sramotno nasleđe iz poslednje decenije prošlog veka, iako sve agresivnije prodire iz podzemlja, ostati ipak samo ružan ožiljak u stogododišnjoj plemenitoj, ali teško ostvarivoj bitci za slobodu štampe".

"Proveo sam ceo radni vek u 'Politici' i ostajem u njoj i uz njene trajne vrednosti. Nemam, istina, kome da se zalim što mi je zagorčan dugo planiran i zaslužen odmor u Turskoj", rekao je on.

UO Politike AD imenovao je juče za generalnog direktora preduzeća "Politika novine i magazini" biznismena Srđana Janićijevića.

Nemačka kompanija VAC (WAZ) izrazila je iznenađenje tom odlukom, ali je najavila i da će je poštovati, objavila je danas "Politika".