Vesti

26. 07. 2005.

Izvor: Kurir

TIJANIĆEVE „BEBE“ NA NARODNOJ SISI!

Tek što je Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, najavio da će od jeseni svi građani Srbije plaćati mesečnu pretplatu od 300 dinara za budući javni servis, Kurir je došao do informacija o astronomskim zaradama koje navodno ostvaruju neki njegovi radnici. I to isključivo oni koje je gospodin Tijanić prošle godine „preveo“ sa privatnih televizija!

Naime, „Tijanićeve bebe“ (Nenad Lj. Stefanović, Nataša Miljković, Nataša Lekić, Branka Nevistić, Maja Uzelac, Srđan Predojević...), kako ih od „milošte“ zove „ostatak“ od oko osam hiljada zaposlenih na RTS-u, svakog meseca inkasiraju, već prema zaslugama, između sto šezdeset i dvesta hiljada dinara, saznaje Kurir iz odlično obaveštenih izvora!
Najveću platu ima urednik informativnog programa Nenad Lj. Stefanović. Odmah iza njega je Srđan Predojević, koji je prvobitno, kao voditelj i urednik Jutarnjeg programa, zarađivao „samo“ sto pedeset hiljada dinara, dok ga Tijanić nije unapredio u v. d. urednika Beogradskog programa, i dodao mu još trideset hiljada. Branka Nevistić i Nataša Lekić, kao voditelji i urednici „Dnevnika“, zarađuju i desetostruko veće cifre od kolega koje rade isti posao, ali su imali tu nesreću da na RTS nisu došli kao „zvezde“! Pojedinci imaju i posebne pogodnosti, pa tako Maja Uzelac ima posebnog stilistu plaćenog specijalno za svoj „Kulturni nokaut“!
- Atmosfera u RTS-u je gora nego ikada. Dok šačica Tijanićevih miljenika zarađuje bogovske plate, ostali novinari, voditelji i urednici, bez obzira na gledanost, značaj ili broj emisija, pa i visoku školsku spremu, zarađuju manje od 18.000 dinara mesečno, dok retki srećnici doguraju do 24.000. Oni sa srednjom stručnom spremom imaju samo 12.000 - kaže naš sagovornik iz državne televizije.
U izjavi za jedan beogradski dnevni list, potpredsednik Nezavisnog sindikata RTS-a Vojkan Damjanović potvrdio je ove informacije, rekavši da generalni direktor tolike cifre, doduše, ne isplaćuje kao osnovne plate, već koristeći jednu odredbu Zakona o radu, kao „stimulaciju zbog zalaganja na poslu“. Tijanić je ovu priču demantovao izjavom da najveću platu u RTS - u ima on sam (44.000), a za Kurir je rekao sledeće:
- Sve plate se nalaze u kompjuteru, i lako je proveriti kolike su. Te priče protura prethodna garnitura, koja je svojim miljenicima delila devizne plate u posebnim kovertama uz rečenicu: „Ovo vam šalje Beba iz srpske vlade“. O tome sam pokrenuo istragu o čijim rezultatima će javnost biti obaveštena. A što se tiče pridošlica, oni su pristali na manju zaradu jer vole da rade sa Tijanićem na najboljoj TV! Kada RTS uskoro postane javni servis, 150 - 200 najboljih novinara, urednika, montažera, reditelja itd, među kojima će, uzgred budi rečeno, „starosedeoci“ biti u većini, potpisaće ugovore na određeni rok za mnogo bolje plate.
Kako bilo da bilo, narod se, u vezi sa pomenutim ciframa, s pravom pita: po kojim će se kriterijumima trošiti novac od najavljene pretplate? Ovaj državni „harač“ sam po sebi nije sporan, jer postoji u skoro svim državama Evrope, samo se postavlja pitanje da li od tih para finansirati dokumentarnu i obrazovnu produkciju, ili papreno plaćati kvazizvezde sumnjivog kvaliteta i još skromnijeg rejtinga?!

R.S.