Vesti

08. 11. 2019.

Autor: Beta

PUF: Policija da iskoriti softver za prepoznavanje lica da bi našla osobe koje prete novinarima N1

PUF: Policija da iskoriti softver za prepoznavanje lica da bi našla osobe koje prete novinarima N1

Pokret ujedinjenih fantoma (PUF) pozvao je danas policiju da iskoristi softver za prepoznavanje lica u blizini dvorišta televizije N1, kako bi identifikovali osobe koje su pretile novinarima te televizije.

U saopštenju pokreta navodi se da pozivaju policiju da postavi kamere visoke rezolucije i iskoristi softver za prepoznavanje lica u blizini te televizije zbog toga što, kako su naveli, „očigledno nisu sposobni da identifikuju osobe koje su na tom mestu više puta rasturale letke sa pretećim sadržajem.

„Skupa oprema za snimaje i špijunski softver, kada već ugrožavaju privatnost građana, ne bi trebalo da budu korišćeni za pravljenje registra onih koji odlaze na opozicione proteste, već za otkrivanje lica koja vrše krivična dela“, navedeno je u saopštenju.

Tokom emisije „Presing“ na N1 televiziji, u sredu 6. novembra, u kojoj je prikazan intervju sa predsednikom Samoopredeljenja i budućim premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, sniman u Prištini, nepoznate osobe ubacile su letke na kojima su bile fotografije albanskog premijera Edija Rame i Jugoslava Ćosića, programskog direktora te televizije i autora emisije „Pressing“, ispod kojih piše „ima neka tajna veza“.