Vesti

15. 10. 2020.

Autor: FoNet

Vasić (KRIK): Država gleda na istraživačke novinare kao na neprijatelje

Vasić (KRIK): Država gleda na istraživačke novinare kao na neprijatelje

Država Srbija gleda na istraživačke novinare kao na neprijatelje, umesto da ih vidi kao besplatni resurs za svoje dalje korake, ocenila je novinarka KRIK Jelena Vasić.

Vasić je u debati Udruženi građani za bezbedno društvo - Otvoreno o spisku podsetila da je KRIK objavio 70 istraživačkih priča o kriminalu i korupciji i da je svaka od njih "imala lice" - ministra, predsednika, gradonačelnika.

Ona je ukazala da policija i tužilaštvo ne reaguju ne samo na njihove, već ni na dokumentovane tekstove CINS ili BIRN, ali reguje na pisanja i neistine provladinih tabloida.

Direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava Katarina Golubović je rekla da su ponosni na to što učestvuju u izgradnji institucija na osnovu potreba građana.

Bez nevladinog sektora ne bi bilo poverenika za informacije od javnog značaja, poverenice za ravnopravnost, zaštitnika, podsetila je ona.

Mnogo nam teško pada kada vidimo da se institucije zloupotrebljavaju i zato je teži zadatak da se institucije očuvaju, rekla je Golubović.

Direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Sonja Tošković, kao moderator skupa, rekla je da je debata organizovana kako bi se razgovaralo o spisku Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma na kojem su se našle brojne organizacije civilnog društva i pojedinci.

Ona je ocenila da niko nema ništa protiv kontrole, jer su organizacije civilnog društva pod stalnom kontrolom Poreske uprave, donatora, svojih banaka i Narodne banke Srbije.