Vesti

26. 07. 2005.

Izvor: Beta

Potpisan sporazum o zastupljenosti verskih zajednica na HRT

ZAGREB - Glavni direktor Hrvatske radio-televizije (HRT) Mirko Galić potpisao je danas sa predstavnicima osam manjinskih verskih zajednica sporazum kojim se garantuje zastupljenost verskih zajednica u programima hrvatskog radija i televizije.

Sporazum s HRT-om potpisali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, Islamske zajednice, jevrejske opštine Zagreb, Evangelističke crkve, Reformisane hrišćanske kalvinističke crkve, Hrišćanske adventističke crkve, Saveza baptističkih crkava, te Evanđeoske crkve, prenosi agencija Hina.

Sporazumom se, na osnovu Ustava koji jemči slobodu savesti i veroispovesti, Zakona o pravnom položaju verskih zajednica, Ugovora o pitanjima od zajedničkih interesa izmedu Vlade Hrvatske i verskih zajednica, te Zakona o HRT-u, garantuje ravnopravna zastupljenost manjinskih verskih zajednica u programima Hrvatske televizije i radija.

Direktor Galić je rekao da se sporazumom potvrđuje pluralizam hrvatskog društva na, kako je ocenio, osetljivom području kakvo je vera i verska delatnost, uz nastojanje da i manjinske crkve na HRT-u dobiju znacaj kakav zaslužuju.

U ime verskih zajednica zadovoljstvo potpisanim sporazumom izrazio je glavni sekretar Saveza baptističkih crkava Željko Mraz, koji je izrazio uverenje da će prisustvo verskih zajednica u programima obogatiti hrvatsko društvo, kako u smislu demokratičnosti i pluralizma, tako i isticanjem osnovnih vrednosti za koje se zalažu.