Vesti

26. 07. 2005.

Милијарда толара за објективност

Предложено финансијско стимулисање штампe и РТВ станицa

(Од нашег сталног дописника)

ЉУБЉАНА, јула – Словеначко Министарство за културу предложило је нацрт измена закона о медијима који предвиђа нове подстицаје њихове плурализације. Најкраће речено, био би то фонд од милијарду словеначких толара (1 евро = 239,14 СИТ) који би требало да допринесе објективности словеначких листова и РТВ станица. Странке владине коалиције предлагале су тај фонд још док су биле у опозицији. Стално су приговарале словеначким медијима да држе страну левици и непријатељски се односе према странкама деснице. Такво медијско понашање десница и дан-данас тумачи као рефлекс бивших социјалистичких времена из којих је, како сматрају критичари из њених редова, регрутована и већина словеначких новинара. Њихову наводну немогућност преображаја у објективне сведоке овдашње стварности предлагачи закона желе да надокнаде стимулисањем „поштенијег новинарства од постојећег”, убеђени су куратори новог закона.

Предложено је исто тако да се појединачно власничко учешће у медијима ограничи на 20 одсто. Такође и заступљеност словеначке музике у програмима РТВ станица са 30 одсто, за разлику од досадашње са 10 одсто која је домаћу изворну музику, без обзира на то о којем се жанру радило, „практично избацила из домовине”, месецима већ упозоравају домаћи музичари суочени са жестоком конкуренцијом из иностранства. Пре свега оном са ширег простора бивше Југославије. Предвиђене новости у закону објављене су данас, па се тек може очекивати дискусија о њима. Поготово у околностима када словеначки медији, упркос високом степену демократије своје државе, велику битку воде да би, без обзира на овакве владине иницијативе, сачували своју аутономност и слободу. Стога и поједини овдашњи аналитичари у владиним мерама, посвећеним медијској плурализацији, виде подоста хипокризије. Не верују много у добре намере владине тако широке руке, јер милијарда толара годишње нису мале паре. Кључно је, наиме, питање које постављају, ко ће да дели паре и по којим мерилима?

Влада се, како кажу, на једној страни залаже за плурализацију, чак је спремна то и да дебело плати, а на другој страни свим силама жели под своју контролу да стави националну телевизију. Толико је прашине подигла предлогом новог закона о РТВ Словенија да су опозиционе странке уз помоћ јавности одлучиле да се изборе за референдум – у чему су и успеле – на којем ће грађани да одлуче о томе хоће ли РТВ Словеније да буде њихова, или владина телевизија. Истовремено су чудне ствари почеле да се догађају и у новинском предузећу „Дело”. Најпре је процурила вест да влада своје деонице у „Меркатору” жели да прода пивари „Лашко” како би она њој продала своје акције у „Делу”. На тај начин би владини парадржавни фондови у листу „Дело”, уз помоћ сестринских фирми, чак могли да добију и већинско власништво. То су поједини аналитичари одмах протумачили као „поробљавање најутицајнијег дневног листа”, а глас су дигли и новинари „Дела”, ваљда да би амортизовала причу о размени деоница, вероватно и предложили максималних 20 одсто медијских акција по власнику.

И страсти таман што су се мало стишале кад кад ли ево још једне пикантне приче о најпознатијем словеначком листу. Председник управе „Дела” Томаж Перович предложио је смену главног уредника Дарјана Кошира. Још детаљно није образложио зашто се одлучио за тај корак, осим што је сам Кошир изјавио да он и управа немају исто становиште о медијским слободама. Та његова изјава је конкурентским листовима била довољна да најаве жесток сукоб између новинара „Дела” и председника управе пошто и они, по интерним правилима, имају право да одлучују ко ће да им буде главни уредник, и треба ли првог човека редакције мењати.

Милан Јакшић