Saopštenja

24. 04. 2020.

NUNS: Sećanje na Dejana Anastasijevića

NUNS: Sećanje na Dejana Anastasijevića

Pre godinu dana napustio naš je dragi kolega i član našeg Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Dejan Anastasijević (1961 - 2019), dugogodišnji novinar nedeljnika Vreme, urednik Bi-Bi-Sija (BBC) na srpskom jeziku, saradnik B92, dopisnik američkog magazina Tajm (TIME) i drugih znamenitih medijskih kuća.

Njegov talenat, znanje i novinarski rad bili su za poštovanje i divljenje. Pravi uvid u događaje na eks-jugoslovenskim prostorima nemoguć je bez Dejanovih tekstova i priloga.
Ostaće upamćen po svom hrabrom i temeljnom izveštavanju sa ratnih terena i istraživanju ratnih zločina i kriminala.

Svoju istrajnost u profesionalnom obavljanju novinarskog posla, Dejan je umalo platio životom kada u aprilu 2007. godine pokušan atentat na njega. Taj zločin nikada nije istražen, slučaj se i dalje nalazi u predistražnoj fazi, a Dejan nažalost nije dočekao pravdu.

Izvršni odbor NUNS prihvatio je predlog članova da naša nagrada za istraživačko novinarstvo od ove godine nosi ime Dejana Anastasijevića.
Nažalost, naša tradicionalna dodela nagrada početkom maja, koju realizujemo sa Ambasadom SAD i kojom obeležavamo Svetski dan slobode medija, odložena je do daljnjeg zbog pandemije korona virusa i vanrednog stanja.

Čim se steknu uslovi upriličićemo dodelu nagrada i promovisati knjigu izabranih tekstova Dejana Anastasijevića, u sećanje na ovog vrsnog novinara i dobrog čoveka.


NUNS, 24. april 2020. godine