Saopštenja

08. 05. 2020.

NUNS: Hitno procesuirati pretnje upućenje novinarki Jovani Gligorijević

NUNS: Hitno procesuirati pretnje upućenje novinarki Jovani Gligorijević

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost zbog konstantnih pretnji i pritisaka kojima je izložena naša koleginica Jovana Gligorijević i apeluje na tužilaštvo da postupi u skladu sa svojim nadležnostima i zaštiti novinarku. Podsećamo i na prijave koje je Jovana u nekoliko prethodnih slučajeva podnela.

Novinarka nedeljnika Vreme, Jovana Gligorijević, već nekoliko godina unazad konstantno je izložena pretnjama i pritiscima zbog pisanja o temama kao što su ženska prava, vakcinisanje, ugrožavanje ljudskih prava. Poslednja u nizu pretnji upućena joj je onlajn sa profila izvesnog Dejana Grozdića koji joj je se obratio vređajući je i poručujući joj da će doći dan za naplatu.

Slučaj je prijavljen Republičkom javnom tužilaštvu i ovim putem apelujemo na tužilaštvo da što hitnije preduzme sve neophodne radnje kako i ovaj slučaj ne bi završio u dugotrajnom predistražnom postupku. 

Nezavisno udruženje novinara Srbije podseća da je broj napada i pritisaka naglo porastao, u prvih četiri meseca ove godine zabeležili smo 29 napada i 42 pritiska. Ova statistika govori o porastu napetosti i podela koje preovlađuju u našem društvu koje je po oceni Fridom hausa ispalo sa liste demokratskih i sada pripada hibridnim režimima.

 

NUNS,

8.05.2020.