Saopštenja

11. 06. 2020.

NUNS: Počinioci i nalogodavci ubistva Milana Pantića i dalje nepoznati i nekažnjeni

NUNS: Počinioci i nalogodavci ubistva Milana Pantića i dalje nepoznati i nekažnjeni

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava duboko žaljenje jer su počinioci i nalogodavci ubistva kolege Milana Pantića i dalje na slobodi i nepoznati javnosti te poziva nadležne organe da preduzmu maksimalne napore da se ovaj slučaj rasvetli nakon 19 godina od nemilog događaja.

Kolega Milan Pantić ubijen 11. juna 2001. godine je u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Jagodini dok se vraćao iz prodavnice.

Uprkos činjenici da je pre tri godine policijska istraga okončana, kako su izjavljivali predstavnici Komisije za istraživanje ubistva novinara, optužnica je izostala.

Istraga je pokazala da je Pantić ubijen zbog svog novinarskog rada i istraživačkih tekstova o korupciji i kriminalu.

Prema izjavama članova Komisije za istragu ubista novinara istrag akoja je vođena svih ovih godina bila je puna propusta, te da su važne istražne radnje nisu izvedene kako treba, a da neke nisu ni preduzete.

NUNS smatra da su nadležni organi dužni da objasne javnosti zašto je bilo potrebno toliko vremena da se istraga okonča, a naročito zašto već tri godine čekamo na podizanje optužnice. Takođe, NUNS se pridružuje zahtevu Komisije za istraživanje ubistva novinara da Specijalno tužilaštvo preuzme slučaj ubistva novinara Milana Pantića.

Podsećamo javnost da nekažnjivost zločina nad novinarima ima nesagledive posledice po bezbednost novinara, a samim tim i na slobodu medija i javno informisanje građana Srbije.

NUNS, 11. jun 2020.