Saopštenja

23. 04. 2007.

Policija treba da obezbeđuje događaje visokog rizika

NUNS najoštrije protestvuje što ni tri dana posle napada na novinara Glasa javnosti Zorana Šaponjića i fotoreportera Večernjih novosti Milana Cvetkovića u Novom Pazaru, policija još nije otkrila napadače.

Podsećamo javnost da su kolege Šaponjić i Cvetković, pridržavajući se svih pravila profesije i ne narušavajući privatnost događaja, izveštavali sa sahrane, dan ranije ubijenog Ismaila Prentića, koga je MUP Srbije označio kao vođu terorističke grupe

NUNS smata da je takav događaj viskog rizika policija moreala specijalno da obezbeđuje i da spreči incidente, donekle razumljive u tako osetljivoj situaciji, kakva je dženaza jednom verskom lideru.

Apelujući na policiju da radi svoj posao efikasnije, ponovo upozoravamo nadležne da su svi novinari u Srbiji, koji pr5ofesionalno obavljaju svoj psao, sve češće izloženbi napadima ekstremista i da policija, sem u slučaju Goran Davidović-Dinko Gruhonjić, nije otkrila napadače.

Kao što se pokazalo posle pokušaja ubistva Dejana Anastasijevcića, takva sporost deluje post6icajno na sve one koji žele da uzmu pravdu u svoje ruke.

U Beogradu: 23.04.1007.l godine

Sekretarijat NUNS-a.