Saopštenja

04. 12. 2007.

NUNS ponovo osudio sprečavanje promocije "Peščanika" u Aranđelovcu

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje, otkazivanje promocije devete knjige “Peščanika”, koja je preksinoć trebala da se održi u Domu kulture u Aranđelovcu.

Drugi put, za petnaest dana  pristalice Nove Srbije i Srpske radikalne stranke  uspele su da spreče učesnike tribine da održe promociju. NUNS je i tada reagovao braneći pravo na drugačije mišljenje i slobodu govora.
Iako je skup obezbeđivao 120 policajaca koji su bili opremljeni štitovima, učesnici  su jedva uspeli da  uđu u Dom kulture.  NUNS je posebno užasnut ponašanjem Dragana Jovanovića predsednika SO Topola koji, umesto da štiti red i mir, zbog čega  je valjda i postavljen za predsednika  opštine,   najviše se “isticao” među pristalicama  Nove Srbije. Valjda je svojim ponašanjem  hteo da pokaže svojim sugrađanima kako izgleda “pravi patriota”, a kako “izdajnik”.
Ovako ponašanje u društvu koje pretenduje da bude demokratsko ne sme se tolerisati, i zato pozivamo nadležne organe da preduzmu  sve mere kako bi se zaštitili građani  od ovakvih i sličnih predsednika. Mučne slike iz Aranđelovca, mnogo podsećaju  na pogubno vreme jednoumlja i diktature koje je Srbiju duže od decenije držalo u mraku – izolovanu iz međunarodnog kulturnog, ekonomskog  i političkog poretka.

U Beogradu: 04.12. 2007. godine

Sekretarijat NUNS-a